четвъртък, 12 януари 2012 г.

Бисквитки Зебра

Пригответе тези красиви сладки за партито на Вашето дете !

за ваниловото тесто
310 гр. брашно
115 гр. пудра захар
¼ ч.л. сол
225 гр. масло (на стайна t°)
1 ампула ванилова + 1ампула  лимонова есенция

за шоколадовото тесто
255 гр. брашно
115 гр. пудра захар
55 гр. какао
¼ ч.л. сол
225 гр. масло (на стайна t°)
1 ампула ванилия

за декорация
1 ч.ч. кристална захар


Приготвяне

на ваниловото тесто

В сълбока купа  пресейте брашното, захарта и солта. Добавете маслото и много бързо (за да не се разтопи маслото) намачкайте до получаването на едри бучки (можете да ползвате вилица или с ръце в гумени ръкавици). Добавете есенциите и вече омесете гладко тесто. Разделете тестото на 3 равни по големина топки, завийте ги в свежо фолио и ги сложете да се охлажда в хладилника за 15 минути, или докато омесите шоколадовото тесто.

на шоколадовото тесто

Използвайте същите указания като по-горе, като смесите първо сухите съставки, след което добавяте маслото. Намачквате до образуването на бучки и добавяте есенцията. Готовото омесено тесто, разделено на 3 равни топки, завийте в свежо фолио и също приберете в хладилника да се охлади и стегне.

Вземете по една бяла и една кафява топка, а останалите върнете в хладилника.Разточете от всяка топка правоъгълник с размери 18 x 13 см. Сложете двата получени листа точно един  в/у  друг и разрежете вертикално на 2 части (9 x 13 см.). Пак поставете едната половина  в/у  другата за да се получат 4 слоя. Разточете така оформеният правоъгълник до размери  23 x 10 см. Сега разрежете листа хоризонтално, за да се получат 2 правоъгълника с размери 23 x 5 см. Пак поставете едната част  в/у  другата, за да се получат 8 слоя.Сега внимателно усукайте  двата  края  на  тестото, като внимавате да не изместите центъра. Леко потъркаляйте  полученото  трупче върху плота, за да се оформи равномерно руло, и го оставете в хладилника за около 1 час (или докато се стегне). Трябва да работите много бързо, за да не се размекне тестото. По същият начин процедирайте и с останалите топчета.След като се постегнат, оваляйте всяко едно руло в кристална захар и пак върнете в хладилника. Загрейте фурната на 160°. Вземете едно по едно рулата и изрежете от тях сладки с дебелина 6 мм., които подредете в застлана с хартия за печене тава, на разстояние 1 см. една от друга. Пекат се само докато престанат да лъщят по повърхността, а долната част стане леко златиста (около 10’-12’).Охладете в/у скара.Готовите бисквити могат да се запазят в херметически затворена кутия за 10 дни.Първоначално са по-хрупкави, но постепенно леко се овлажняват и омекват.



1 коментар:

  1. И ТОВА Е МОЯ РЕЦЕПТА, КОПИ-ПЕЙСТната БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕТО МИ.
    МОЛЯ, ПОПРАВЕТЕ ГРЕШКАТА!

    Ирма Атанасова /bluemoon - http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?action=profile;u=17210 /

    ОтговорИзтриване